top of page

Légy türelmes! Légy fókuszált!


Az alábbiakban Lendvai Zsolttal, klubbunk vezető trénerével készített riportunk első részét olvashatjátok.

Gyerekként is szerettél a pénzzel "játszani"?

Gyerekként nem érdekelt különösebben a pénz, a zsebpénzem nyilván érdekelt, de abban az időszakban, a szocializmusban inkább a megtakarítások játszottak szerepet, abban jó voltam.

Mikor és miért alakult úgy, hogy figyelmed a pénzügyek felé irányult?

Nem egy villámcsapásszerű felismerés, hanem egy folyamat volt, amire eljutottam odáig, hogy ez engem érdekel. 4. osztályos gimnazista voltam, amikor történelemből országos tanulmányi versenyen 3 megadott téma közül Bethlen Gábor pénzügyi politikájáról írtam dolgozatot, arról, hogy hogyan kezelte az inflációt, pénzromlást. 6. lettem. Aztán később, már külkereskedőként rájöttem, hogy a külkereskedés kevésbé érdekel, akkor néztem jobban körbe, így találtam rá a bankokra. Akkor nyitottak Magyarországon a kereskedelmi bankok, ez tetszett. Mindig vállalati területen dolgoztam. Abban az időben jó alkalmazott szerettem volna lenni, jó hitellel segíteni a vállalkozókat, befektetőket.


Mióta foglalkozol befektetésekkel?

A befektetésekkel viszonylag későn kerültem kapcsolatba. Az első befektetésem egy ingatlan volt. Nagyon rossz befektetést csináltam, sokat tanultam belőle.


Miért vonz a befektetések világa?

Ez egy kétoldalú dolog. Az egyik, hogy szabad szeretnék lenni, abban az értelemben, hogy anyagilag független vagyok, nem kell megcsinálnom olyat, amit nem akarok. Hogy ezt elérjem, szükségem van egy befektetési portfólióra. A másik oldala a dolognak a kreativitás. Szívesen tanulok olyat, amit kevesen tudnak jól csinálni.


Melyik a kedvenc területed? Miért?

Korábban az ingatlanok voltak fókuszban, most a részvényeket tanulom, a vállalatokba történő befektetést. Igazából nincs igazán nagy különbség a kettő között, csak egy másik forma, de az elvek azok ugyanazok.


El lehet mondani ezeket az elveket?

Az alapelv az, hogy egy befektetés akkor jó, ha azt értékén alul tudjuk megszerezni. Egy jó befektetés sosincs kint a kirakatban, hanem el van rejtve, meg kell keresni. A részletekért gyere el a Cashflow Klubba, ahol tanítok. Más elméletben tanulni és más csinálni. Tanuld meg a gyakorlatban a befektetést.

Ha egy mondatban meg kellene fogalmaznod a hitvallásodat a befektetésekkel kapcsolatban, akkor mi lenne az?

Légy türelmes! Légy fókuszált! Todd Wenning amerikai befektető tollából származik. Írt egy jó könyvet a befektetésekről és a blogja minden bejegyzését ezzel zárta. Egy jó befektetőnek szüksége van erre a hozzáállásra.


Milyen tanácsot tudsz adni a családok, szülők számára?

Kezdjék el minél korábban. Ha van valami előny, amivel a fiatalok rendelkeznek, az az idő. A világ 8. csodája a kamatos kamat. - mondta Albert Einstein és az időre gondolt. Az idő hihetetlen előnyt jelent. Minél korábban kezdi valaki, annál behozhatatlanabb előnyre tesz szert azokkal szemben, akik később kezdenek hozzá. Warren Buffett 11 éves volt, amikor megvette az első részvényét, ma a világ 3. leggazdagabb embere. Nem kell utána csinálni, nem is lehet, de az ő példája mutatja, hogy milyen ereje van annak, ha valaki korán elkezdi. A másik tanácsom, hogy sose veszíts pénzt, nagyon vigyázz a pénzedre. Ez legalább olyan fontos, mint az első tanács.


Sok sikert a befektetéseidhez! És ha tőlünk szeretnél tanulni, látogass el klubbunkba. Szeretettel várunk!


Köszönjük a figyelmet!

Zsolt és Kriszta


Keresés az archívumban
bottom of page