top of page

Befektetői leckék 2. - A befektetés mindig üzletszerű


Az intelligens befektetés egyik alapelve, hogy az mindig üzletszerű.


Mit jelent az, hogy egy befektetés üzletszerű?


Az intelligens befektető úgy tekint egy adott befektetési lehetőségre, mintha egy üzleti vállalkozásban szerezne részesedést. Mégpedig egy olyan C típusú vállalkozásban, amely folyamatosan cashflow-t termel számára, és amelynek az értéke hosszútávon növekszik.


Mit nevezünk C típusú vállalkozásnak?


Ha részt vettél már egy Cashflow 101 oktatójátékon, akkor tudod, hogy az intelligens befektető kizárólag olyan cégbe fektet be, ahol a tulajdonosnak nem kell feltétlen részt vennie a vállalat napi működésében ahhoz, hogy számára már most, vagy a belátható jövőben, kielégítő cashflow-t termelve működjön. Azaz a cég olyan rendszert épített fel, amelyet az alkalmazottai képesek a tulajdonos aktív közreműködése nélkül is működtetni. Az ilyen vállalkozást nevezzük C típusú cégnek.


Ezért minden befektetést úgy kell értékelned, mintha az egy C típusú vállalat lenne. Ha a befektetést nem lehet, vagy nem tudod ilyen, cashflow-t termelő C típusú vállalatként értelmezni és értékelni, akkor azt a befektetés nem tekintheted üzletszerűnek. Ekkor nem intelligens módon fektetsz be, hanem spekulálsz.


A jó befektetéseket neked kell megtalálnod.


Ezért az intelligens befektető nem is teszi fel soha azt a kérdést, hogy mibe fektesse a pénzét. Ő maga keresi meg az ilyen lehetőségeket.

Keresés az archívumban
bottom of page