top of page

Blog

Mi az oka annak, hogy a brókerek mindig jókedvűek?

Lendvai Zsolt 2013.06.29.

 

Mi az oka, hogy a New-York-i tőzsdepaketten dolgozó brókerek a záró csengetést hallva mindig jókedvűek -függetlenül attól, hogy milyen napja volt a piacnak? Az, hogy amikor mi kereskedünk, ők pénzt keresnek – nekik mindegy, hogy az ügylettel mi is kerestünk vagy sem. Ha befektetés helyett spekulálunk, csökkentjük annak esélyét, hogy növeljük a vagyonunkat, viszont másvalaki esélyét igenis javítjuk.
Benjamin Graham – Jason Zweig – Az Intelligens Befektető

23. Hazugság: A nyugdíjad és a megtakarításaid békés öregkort garantálnak a számodra

​Dr Sárfalvi Krisztina 2013.06.27.

Manapság úton-útfélen lelkünkre kötik, hogy jövedelmünk egyre nagyobb részét szenteljük az idős kori nyugdíjbiztosításra. Eredetileg az állami nyugdíjnak elégnek kellene lennie, hogy visszavonulásunk után fedezni tudjuk belőle alapvető szükségleteinket. Most pedig azt mondják nekünk, több évtizedes hűséges járulékfizetés után, hogy a kormány nem fog eleget tenni az ígéretének. Mindeközben az élet és egészségügyi biztosítások is jövedelmünk egyre nagyobb részét követelik. Mire kellene következtetnünk mindebből? Mi folyik itt?

Mit értünk?
Lendvai Zsolt 2013. június 27.

79 évvel ezelőtt, 1934-ben megjelent egy könyv. A címe Security Analysis, azaz Értékpapírelemzés. Azt gondolnánk, hogy eljárt felette az idő, pedig azóta több kiadást is megélt, legutóbb 2009-ben adták ki újra. Ehhez a 2009-ben megjelent kiadáshoz előszót írt egy Warren E. Buffett nevű befektető. Ebben az előszóban megtudhatjuk, hogy Buffett négy könyvet tart igazán fontosnak a könytárában fellelhető számtalan könyv közül. Az egyik a Security Analysis 1940-es kiadása. Ebből a könyvből tanult ugyanis 1950 és 1951 között a Columbia Egyetemen, és ez megvátoztatta az életét. 

bottom of page