top of page

Hogyan tanítsd gyermekedet a pénzügyekre?



Családi Pénzügyek c. könyvünkben (dr. Sárfalvi Krisztina-dr. Tatár Attila: Családi Pénzügyek, 2015) is írtuk, hogy ha megtanítod gyermekedet halat fogni, azaz jó alapokat nyújtasz a kezdetektől gyermekednek a pénzügyekkel kapcsolatban is, akkor az biztos indulást és sikeres, prosperáló felnőttkort jelent majd gyermeked részére.


Tanítsd meg gyermekedet halat fogni. Ne elsősorban pénzzel támogasd gyermekedet, hanem adj neki lehetőséget, hogy megtanulja tőled a helyes pénzhasználat, pénzkezelés művészetét.


Miért írjuk, hogy művészet ez? Mert mi magunk sem biztos, hogy megfelelő mintát nyújtunk gyermekünk számára és ha ez igaz, akkor hogyan is adhatnánk át olyan tudást utódainknak, amelynek területén mi magunk sem vagyunk otthon. Tanuljunk hát mi is a pénzről!


10 lépés, amely megkönnyíti a pénzügyi ismeretek átadását


1. Tanulj te magad is a pénzről, olvass szakirodalmat! Légy informált, hogy ha gyermeked kérdez, megfelelő helyeken, az interneten, szakkönyvekben megtaláld azokat a válaszokat, amelyek gyermeked kiváncsiságát kielégítik, fenntartják benne a pénz témájával kapcsolatos érdeklődést. A fellobbant szikrát, kíváncsiságot, érdeklődést hamar eloltja a sok nem tudom (nem is érdekel) válasz.


2. Játsszatok minél több pénzügyi társasjátékot! A Gazdálkodj okosan!, a Monopoly, a Cashflow for Kids, vagy nagyobb 9 éves kortól játszható változata a Cashflow 101, később az érzékenyítő Sociopoly (Gazdlkodj ahogy tudsz!) mind-mind olyan játékok, amelyek a helyes pénzkezeléssel kapcsolatos beszélgetésekre ösztönző lehetőséget teremtenek. Használjátok ki a játékok varázslatos erejét!


3. Vezesd be a pénz fogalmát! Beszélgessetek az alapfogalmakról: fizetés, bevétel, rendszeres havi kiadások, adó, tartalék, bankszámla, bank, befektetések. A mai kor gyermekei alig látnak készpénzt, a vásárlások nagy része banki tranzakciókkal valósul meg. Gyermekeinknek sokkal nehezebb fogalmakkal kell megbirkózniuk, mint régebben. Minél többet beszélgettek, annál több esélye van gyermekednek, hogy hamar megértse a bonyolult összefüggéseket is.


4. Adj neki heti, később havi zsebpénzt! Hagyd, hogy ő gazdálkodjon a pénzével, de kérd meg, hogy pénzügyi döntéseibe avasson be. Fizessen, költsön, takarítson meg, adakozzon kedve szereint gyermeked, soha ne kérdőjelezd meg a döntését, így tanulja meg felnőttkorra a helyes arányokat, így lesz értéke a pénznek a számára.


5. Menjetek el a bankba! Mutasd meg neki, hogy hol tartod a pénzedet, kézzelfogható közelségbe kerül egy intézmény, amely pénzügyeink kezelésében központi szerepet játszik. Mutasd meg gyermekednek a pénzbefizetés és a pénzkivétel folyamatát.


6. Kezdjetek mikrovállalkozásba! Nem egyszerű feladat gyermekedet önálló munkához és így önálló bevételhez juttatni, de sikerülhet. Gyermeked kutyát sétáltathat, autót moshat, szórólapot osztogathat, limonádét árulhat, fénymásolhat, borítékot címezhet, bevásárolhat a boltban - természetesen eleinte mindezt felnőtt felügyelete mellett. Az önálló munka és jövedelem növeli gyermeked önbecsülését, feltéve ha a munkát ő is élvezi!


7. Beszéljetek az árakról! A gyerekek hamar észreveszik a különbségeket, tanítsd meg neki, hogy a márkák árazzák be a termékeket és sokszor a szépen csillogó nevet fizetjük meg a termék árában. Nem biztos, hogy a drágább matchbox megéri, ha a hotwheels kisautó is ugyanolyan gyögyörű és ugyanolyan jól lehet vele játszani.


8. Legyen egy megtakarítási tervetek! Hosszútávú célok nélkül hamar elköltjük apró kacatokra a pénzünket. Mutasd meg gyermekednek, hogy ha valami nagyobb dologra fáj a foga, akkor arra bizony valamennyit félre kell tenni. Ezzel az időt is bevezeted a pénzügyeitekbe, ami sokszor a legnagyobb gondot okozza. Minél előbb állsz neki takarékoskodni, annál nagyobb az esélyed, hogy megvalósítható lesz a terved!


9. Vezesd be az adakozás fogalmát! Talán nálatok természetes, talán nem, de mi jó ötletnek tartjuk, hogy mindenki találjon egy neki passzoló, hozzá közel álló támogatható célt. Nem csak pénzzel lehet támogatást nyújtani, gondoljátok végig kinek és hol tudnátok segíteni!


10. Végül de nem utolsósorban: Legyetek őszinték a pénzügyeitekkel kapcsolatban! Beszéljetek, beszélgessetek sokat és nyíltan egymással örömeitekről, gondjaitokról. A mindennapi életből vett személyes példák, a megoldásaitok révén tanul gyermeketek a legtöbbet!


Forrás: Családi Pénzügyek Program/ dr. Sárfalvi Krisztina

Keresés az archívumban
bottom of page